De spanning tussen soennieten en sjiiten – twee rivaliserende stromingen binnen de islam – neemt toe in het Midden-Oosten. Grote rivalen Saudi-Arabië en Iran staan tegenover elkaar, waarbij de Saudi’s hun pijlen op buurland Qatar richten.
Saudi-Arabië, Egypte, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten hebben maandag alle diplomatieke relaties verbroken met buurland Qatar. De landen beschuldigen Qatar ervan banden te onderhouden met terroristische groeperingen en de regio te destabiliseren.
Volgens het Saudische koninkrijk steunt Qatar sjiitische militanten die ook steun krijgen van aartsvijand Iran. Zij zouden actief zijn in Bahrein en in het oosten van Saudi-Arabië. Bahrein liet tevens als reden voor het besluit weten dat Qatar zich bemoeit met binnenlandse aangelegenheden van Bahrein.
De gezamenlijke actie houdt in dat de landen de contacten via lucht, land en zee verbreken. Dat betekent onder meer een reisverbod van en naar Qatar. Qatarese diplomaten hebben 48 uur de tijd gekregen om te vertrekken.
Qatar heeft maandag het verbreken van de relaties door Bahrein, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en buurland Saudi-Arabië verworpen. “De maatregelen zijn ongerechtvaardigd en gebaseerd op claims die totaal ongefundeerd zijn”, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken van het schiereiland Qatar.
Actie tegen Qatar
Volgens het staatspersbureau van Saudi-Arabië was het besluit genomen om het koninkrijk te beschermen "tegen de gevaren van terrorisme en extremisme''. Het land riep andere landen op hetzelfde te doen en heeft de grenzen met de golfstaat gesloten.
Saudi-Arabië is de belangrijkste olieproducent in het Midden-Oosten en tegelijk ook de aanvoerder van een groep soennitische landen, mede omdat de heilige plaatsen Mekka en Medina in Saudi-Arabië liggen.
De ironie wil dat Saudi-Arabië zelf ook wordt gezien als een inspirator van islamitisch extremisme via de internationale verspreiding van de orthodoxe ideologie van het Salafisme.
In Nederland zijn bijvoorbeeld steeds meer imams actief die worden opgeleid in Saudi-Arabië en er zeer fundamentalistische opvattingen op nahouden die haaks staan op basale westerse waarden, zo meldde NRC afgelopen april. De Nederlandse inlichtingendienst AIVD heeft ook gewaarschuwd voor Salafisten die gematigde Marokkaanse moskeeën proberen over te nemen.